8.9.12

Què és ratafia?

Què és ratafia? És una aiguardent adobada amb un tros de pell de llimona, quatre o cinc clavells, una nou moscada, una pell de nou verda partida a tallets i un bocí de canyella d'Holanda, a que alguns afegeixen un brot de menta i de marialluïsa. Ara vejam de què li ve aqueix nom, tan estrany com el licor mateix. Una vegada, en una masia s'hi trobaren el bisbe de Vic, el de Barcelona i l'arquebisbe de Tarragona, esbrinant i escatint algun assumpte en petit concili territorial. Quan, després d'enraonar-ho bé, estigueren entesos i hagueren firmat la composta, demanaren al masiaire alguna cosa per a fer-se passar la set. Ell els tragué una ampolla de ratafia. La beguda era nova per a ells, i els agradà.
-Quina beguda és aqueixa tan bona?- li preguntaren-. Com es diu?
-És una beguda que nosaltres ens fem –respongué el masover.
-I no té nom?- replicà un dels bisbes.- Si en trobéssim un que fos com el segell del tractat que acabem de fer, aqueix verament seria el millor.
Pensaren una mica, fins que un d'ells es donà un cop de mà al front dient: "Rata fiat" (queda firmat). Amb l'aprovació del altres dos bisbes, aqueix licor català quedà batejat amb un nom llatí, i amb ell és conegut en totes bandes.
J.V.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

UA-15083347-1